Conflictbemiddeling of mediation is een interventie van een bemiddelaar om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen teneinde onderling tot een oplossing te komen. Rensen Advocaten heeft vier geregistreerd mediators in Alkmaar die u kunnen bijstaan bij het oplossen van uw juridische problemen. Bijvoorbeeld op het gebied van echtscheidingsmediation, arbeidsrechtmediation en burengeschillen.
Is mediation iets voor mij?
Gaat het in uw geval om een principekwestie? Wilt u geen risico lopen als het gaat om de uitkomst van een gerechtelijke procedure? Dan is mediation waarschijnlijk niets voor u.
Of mediation geschikt is, hangt af van tal van omstandigheden. Belangrijk is dat u het conflict echt wil oplossen. Los van de problemen of moeizame communicatie met de ander. Mediation is uitermate geschikt in de volgende situaties.
U wilt een oplossing waar u zelf invloed op heeft. U heeft belang bij een snelle en efficiënte oplossing. U wenst een oplossing te bereiken die ook voor toekomstige situaties bruikbaar is. Er spelen meerdere geschillen door elkaar heen. U wilt of moet de relatie met de andere partij behouden of goed afsluiten. U bent bereid om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden. U bent bereid een onafhankelijk en neutraal persoon in te schakelen die u begeleidt. U zoekt een creatieve oplossing omdat een juridische beslissing voor u niet alles kan oplossen. U wilt uw advocaatkosten beperken. U wenst dat de kwestie niet in de openbaarheid komt. Er is nog geen eerdere bemiddelingspoging ondernomen.
De rechtbank heeft, om deze vraag te kunnen beantwoorden, een zelftest ontwikkeld. Deze zelftest staat in de Handleiding voor mediators die zijn verbonden aan de verwijzingsvoorziening van de gerechten in het kader van mediation naast rechtspraak. De bij Rensen werkzame mediators nemen deel aan deze verwijzingsvoorziening, en daarom is het goed om deze zelftest met u te delen.
De zelftest
Vul deze zelftest in en ontdek of mediation een manier is om uw conflict op te lossen. Denk niet na over wat de ander zou denken en willen, maak de afwegingen geheel vanuit uw eigen gezichtspunt.
Bent u bereid mee te werken aan een oplossing die in onderling overleg tot stand komt?
Ja, want
( ) ik zie wel mogelijkheden voor een redelijke oplossing
( ) ik heb belang bij een snelle oplossing
( ) ik heb nog vaker met de andere partij(en) te maken
( ) ik wil graag een oplossing op maat waar ik zelf invloed op heb
( ) het gaat mede om communicatiestoringen
( ) ik denk dat in mediation ook andere conflicten die ik met de andere partij(en) heb, kunnen
worden opgelost
( ) het kan wellicht aanzienlijke (proces)kosten besparen
Nee, want
( ) ik vind het erg belangrijk dat de rechter zich over deze zaak uitspreekt
( ) een eerdere mediationpoging is mislukt en ik wil het niet nog eens proberen
( ) ik zie geen enkele mogelijkheid tot onderhandelen, omdat ...
Ik twijfel, want
( ) ik weet niet precies waar wij aan beginnen
( ) ik weet niet hoeveel ruimte er is om te onderhandelen
( ) ik vind het moeilijk om met de andere partij(en) om de tafel te zitten
( ) ik weet niet of de andere partij(en) wel wil(len) meewerken
( ) ik zie weinig mogelijkheden
Bent u het bij 'ja' eens met een of meer van de genoemde argumenten dan lijkt mediation geschikt voor u. Uiteraard dient de partij waarmee u een conflict heeft er ook iets voor te voelen, maar dat kunt u - al dan niet via uw eigen advocaat - altijd nagaan.
Wat zijn de voordelen van mediation?
Het proces verloopt vaak sneller dan een juridische procedure. Het is vaak goedkoper dan een juridische procedure (u schakelt maar één mediator in en de kosten kunt u delen). Omdat u samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij u passen. Mediation heeft een informeel karakter. Er is deskundige begeleiding waardoor iedereen tijdens de gesprekken aan bod komt; u heeft allebei inspraak. Er wordt gedacht in oplossingen. Dus u kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst.
Wat zijn de voorwaarden voor mediation
Mediation is niet ingewikkeld of formeel. Er zijn wel twee belangrijke pijlers waarop de mediation drijft. Vrijwilligheid, deelname vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Dat is niet hetzelfde als vrijblijvendheid! Er wordt inzet van alle deelnemende partijen verwacht. U kunt de mediation echter beëindigen als u dat wilt. Verder is heel belangrijk de vertrouwelijkheid. De vertrouwelijkheid van de mediation wordt gegarandeerd door het ondertekenen van een geheimhoudingsverplichting.
Wat kost een mediaton?
Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator en hangen af van de duur en het aantal keren dat u een mediator raadpleegt. Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze worden vastgelegd in de mediationovereenkomst. De overheid vergoedt in sommige gevallen een deel van de kosten die u maakt wanneer u een mediator nodig heeft. Dit hangt af van het inkomen van u en uw partner en het vermogen dat u bezit. U betaalt wel altijd een eigen bijdrage van minimaal € 50. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten, informeer dan bij uw verzekeraar of deze mediation vergoedt.
Hoe verloopt een echtscheidingsmediation?
De mediator zal na het ondertekenen van de mediationovereenkomst eerst stilstaan bij de ontstane situatie en de bijbehorende emoties. Mediation is echter geen relatietherapie. Vervolgens komen aan bod het ouderschapsplan (gezag, omgangsregeling, financiën), partneralimentatie, verdeling van de boedel (afwikkeling huwelijksvoorwaarden), de woning, verzekeringen en pensioenen, fiscus. Alle afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Ook regelt de mediator van Rensen advocaten de afwikkeling bij de rechtbank.