Onder de sectie 'familie' vallen zaken op het gebied van het personen-, familie- en erfrecht.
Een echtscheiding heeft doorgaans een enorme impact. Sommige mensen vergelijken een echtscheiding wel eens met een rouwproces. Wij vinden het belangrijk dat er oog is voor deze emoties. Daarnaast komt er een veelheid van zaken op iemand af die geregeld moeten worden: een ouderschapsplan, zorgregeling voor kinderen, alimentatie, verdeling van het vermogen, verevening van het opgebouwde pensioen. Indien er sprake is van een eigen woning, moet deze worden verkocht of door één van beide echtgenoten worden overgenomen. Vanwege de omvang van deze onderwerpen, heeft u behoefte aan deskundige begeleiding. Wij geloven in maatwerk en bieden u deze begeleiding op de voor u meest passende manier.
Manieren van scheiden
Het kan zijn dat u op geen enkele manier in staat bent te overleggen met uw echtgenoot. U zoekt dan alleen een advocaat voor uzelf. In dat geval behartigen wij alleen uw belangen en zullen wij voor u een procedure op tegenspraak voeren. Soms blijkt gedurende het scheidingsproces dat er - mogelijk in beperkte mate - toch enige vorm van overleg mogelijk is. In dat geval zullen wij altijd kijken of het mogelijk is toch in onderling overleg tot een regeling te komen. Dit kan door het doen van voorstellen aan de wederpartij, maar vaak biedt ook een viergesprek (beide echtgenoten met hun advocaten aan één tafel) een uitkomst.
Er zijn ook echtgenoten die al samen met elkaar tot een regeling voor hun echtscheiding zijn gekomen, nog voordat zij bij een advocaat aan tafel zijn geschoven. In dat geval kan de echtscheiding worden verzocht op gemeenschappelijk verzoek. Bij ons op kantoor wordt wel altijd met u gekeken of de afspraken die u heeft gemaakt, juridisch en fiscaal mogelijk zijn. Zonodig worden de afspraken vastgelegd in een convenant.
Tenslotte is het mogelijk dat u er wel samen uit wilt komen, maar nog niet uit bent. In dat geval biedt mediation een oplossing. Voor een uitgebreidere beschrijving hoe mediation in zijn werk gaat, verwijzen wij u graag naar het desbetreffende tabblad op onze site.
Onderwerpen
De onderwerpen die in een echtscheidingsprocedure het meest aan de orde zijn, betreffen:
Het ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht voor ouders die gezamenlijk het ouderlijk gezag uitoefenen en willen scheiden. Hierin worden alle afspraken voor de kinderen vastgelegd, waaronder waar de kinderen komen te wonen, hoe vaak zij de niet-hoofdverzorgende ouder zien, hoe de kosten van de kinderen worden gedragen en hoe vakanties worden verdeeld.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie kan in onderling overleg worden vastgesteld, maar wordt in een procedure doorgaans altijd vastgesteld aan de hand van de zogenaamde Tremanormen, een leidraad die is vastgesteld door de Rechtspraak. Voor een juiste alimentatieberekening is de nodige specialistische kennis en ervaring nodig.
Partneralimentatie
Sommige echtgenoten hebben na de echtscheiding behoefte aan een bijdrage in hun levensonderhoud van de andere echtgenoot. Of er alimentatie kan en moet worden betaald, hangt af van de vraag of de alimentatiegerechtigde behoefte heeft, wat de gerechtigde zelf heeft gedaan en kan doen om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien (verdiencapaciteit) en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Partneralimentatie wordt op andere wijze berekend dan kinderalimentatie. Ook hiervoor is de nodige kennis en ervaring nodig.
Verdeling vermogen
In een echtscheiding zal het vermogen moeten worden verdeeld of verrekend. Het kan gaan om het huis, een bedrijf, de inboedel of andere goederen. Bij Rensen advocaten is de nodige specialistische kennis in huis op het gebied van verdeling van vermogen na echtscheiding. Daarom verwijzen wij u voor dit onderwerp naar een aparte paragraaf op onze site.
Verdeling pensioen
Het wordt nog wel eens vergeten door echtgenoten, maar ook het pensioen speelt een belangrijke rol in een echtscheiding. Pensioen is weliswaar iets voor de toekomst, maar heeft wel al tijdens de echtscheiding een waarde. Gebruikelijk is dat pensioenen worden verevend, maar het is ook mogelijk om verevening uit te sluiten of om te kiezen voor conversie. Ondernemers hebben vaak in eigen beheer pensioen opgebouwd. De gevolgen van het moeten verdelen van pensioen dat in eigen beheer is opgebouwd, kan verregaande (fiscale) consequenties hebben. Graag adviseren wij u hier nader over.