Onder de sectie 'familie' vallen zaken op het gebied van het personen-, familie- en erfrecht.
Kinderalimentatie
Een bedrag aan kinderalimentatie wordt doorgaans vastgesteld ten tijde van het eindigen van een relatie. Dit kan in onderling overleg, maar in een procedure wordt de kinderalimentatie doorgaans altijd vastgesteld aan de hand van de zogenaamde Tremanormen, een leidraad die is vastgesteld door de Rechtspraak.
Na het vaststellen van de kinderalimentatie kunnen er omstandigheden wijzigen die een herberekening vergen van de berekende kinderalimentatie. Een goed voorbeeld is een relevante verhoging (of verlaging) in het inkomen van één van de ouders. Een ander voorbeeld is het feit dat één van de ouders met een nieuwe relatie een kind heeft gekregen voor wie ook een onderhoudsplicht bestaat. De wet bepaalt dat in dat geval om een wijziging kinderalimentatie kan worden verzocht. Deze wijzigingsprocedure dient, tenzij ouders in onderling overleg tot een nieuwe regeling komen, via de rechtbank te worden ingesteld. Zolang de rechtbank niet heeft beslist dat een gewijzigde bijdrage geldt, blijft een ouder de oude bijdrage verschuldigd.
Ziet u dus gewijzigde omstandigheden aankomen, dan is het zaak om op tijd de wijziging aan de orde te stellen. Wordt u juist geconfronteerd met een wijzigingsprocedure? Dan kan het zinvol zijn om door één van onze advocaten te laten controleren of de verzochte wijziging in overeenstemming is met de wettelijke maatstaven of dat u hiertegen met succes verweer kunt voeren.
Partneralimentatie
Ook partneralimentatie wordt doorgaans vastgesteld ten tijde van het eindigen van het huwelijk. Partneralimentatie moet wettelijk gezien gedurende een periode van 12 jaar worden betaald of, bij een kinderloos gebleven huwelijk dat korter dan 5 jaar heeft geduurd, gedurende een periode gelijk aan de duur van het huwelijk. Soms wordt een kortere alimentatieduur tussen echtgenoten overeengekomen of stelt de rechtbank een kortere alimentatieduur vast.
Net als bij kinderalimentatie kan er sprake zijn van gewijzigde omstandigheden die een herberekening vergen van de partneralimentatie. Denk aan het verlies van inkomen, een stijging van het inkomen, het krijgen van kinderen voor wie een onderhoudsplicht bestaat, het aangaan van nieuwe woonlasten of, het samenwonen van de alimentatiegerechtigde met een ander als ware er sprake van een huwelijk. Deze laatste omstandigheid heeft overigens tot gevolg dat de alimentatieplicht van de onderhoudsplichtige definitief eindigt. In dat geval kan dus om een nihilstelling van de betaalde partneralimentatie worden verzocht.
Afstamming
Afstamming heeft te maken met de vraag wie er juridisch familie van elkaar is. Met name het vaderschap neemt een belangrijke plaats in. Anders dan het moederschap ontstaat het vaderschap namelijk niet altijd van rechtswege. Dit kan dus tot veel discussies leiden. Indien de relatie met de moeder van uw kind goed is, kunt u het vaderschap onderling laten vastleggen. In dat geval kunt u als man het kind erkennen. Maar als de relatie niet meer goed is, ontstaan er problemen.
Vervangende toestemming tot erkenning
Wilt u als vader het vaderschap laten vaststellen, terwijl de moeder het hiermee niet eens is? Dan dient u uw kind te erkennen via een procedure om vervangende toestemming tot erkenning. Dit kan, uitzonderingen daargelaten, alleen als u de biologische vader van het kind bent. De rechter maakt in dat geval een belangenafweging.
Gerechtelijke vaststelling ouderschap
Wilt u als moeder het vaderschap laten vaststellen? En wil de vader niet zelf tot erkenning overgaan? Dan dient u een procedure te volgen tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Het vaderschap wordt in dat geval zonder toestemming van de vader vastgesteld. Aan de indiening van een dergelijk verzoek zijn niet alleen termijnen verbonden, maar ook specifieke voorwaarden. Onze advocaten kunnen u hier meer over vertellen en zo nodig de procedure voor u in gang zetten.