Onder de sectie 'familie' vallen zaken op het gebied van het personen-, familie- en erfrecht.
Gemeenschap van goederen
Vaak denkt men dat, wanneer er sprake is van een gemeenschap van goederen, de verdeling eenvoudig is. De goederen worden dan toch gewoon bij helfte verdeeld? Maar dit is lang niet altijd zo. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er tijdens het bestaan van de gemeenschap van goederen privévermogen is ontstaan, bijvoorbeeld doordat één van de echtgenoten een schenking onder uitsluitingsclausule heeft verkregen. Met name indien dit vermogen niet apart is gehouden en is uitgegeven, ontstaan discussies tussen echtgenoten. Moet het vermogen dan worden terugbetaald? Maakt het daarbij nog uit of het privévermogen is uitgegeven aan een luxe vakantie of aan een dakkapel voor de woning? Dit soort vragen kunnen van groot belang zijn. Een gemeenschap van goederen kan ook anders worden verdeeld omdat er redenen zijn om af te wijken van een verdeling bij helfte.
Huwelijkse voorwaarden
Een kwart van alle echtgenoten huwt echter na het maken van huwelijkse voorwaarden. Sommige huwelijkse voorwaarden zijn vrij eenvoudig van aard. Indien er bijvoorbeeld sprake is van zogenaamde ‘koude uitsluiting’ dan wordt er geacht geen gemeenschappelijk vermogen te zijn. Ieder van de echtgenoten behoudt dan hetgeen op zijn of haar naam staat. Ook hier kan echter sprake zijn van vergoedingsrechten, bijvoorbeeld indien vermogen van de ene echtgenoot is overgeheveld naar het vermogen van de andere echtgenoot. Daarnaast kunnen echtgenoten natuurlijk ook goederen in eenvoudige mede-eigendom hebben verworven, zoals bijvoorbeeld het huis. Er dient dan alsnog verdeling plaats te vinden.
Periodiek verrekenbeding
Er zijn echter ook meer gecompliceerde huwelijkse voorwaarden, bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden waarin een zogenaamd periodiek verrekenbeding is opgenomen. Echtgenoten zijn dan overeengekomen om hun jaarlijks overgespaarde inkomsten met elkaar te verrekenen. Aangezien het overgrote merendeel van de echtgenoten deze regeling echter niet daadwerkelijk uitvoert gedurende het huwelijk, moet bij de afwikkeling van de echtscheiding alsnog tot verrekening worden overgegaan. Niet zelden leidt dit tot ingewikkelde vraagstukken en grote financiële belangen. Het is dus zaak om u goed voor te laten lichten bij dit onderdeel van uw scheiding. Wij helpen u hierbij graag.