Blog

Ontslag op staande voet door toe eigenen punten van klanten tijdens spaaractie fastfoodrestaurant [Arbeidsrecht]

Ontslag op staande voet door toe eigenen punten van klanten tijdens spaaractie fastfoodrestaurant [Arbeidsrecht]

11-05-2022

In hoeverre zijn zogenoemde ‘bagateldelicten’ vatbaar voor ontslag op staande voet? In de rechtspraak leidt een klein vergrijp de ene keer wel tot ontslag op staande voet en de andere keer niet.

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Ontslag op staande voet (bij bagateldelicten)

Wanneer een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, is de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd en heeft de werknemer geen recht op een uitkering. Dit is een ingrijpende maatregel met vergaande gevolgen. Een werkgever moet hierbij dan ook aan strikte voorwaarden voldoen.

Kleine vergrijpen worden vaak bagateldelicten genoemd. Dit zijn relatief kleine vergrijpen van een werknemer die grote gevolgen kunnen hebben voor desbetreffende werknemer. Is het stelen van een plastic tasje van € 0,03 uit de winkel of het geven van personeelskorting aan een familielid een dringende reden? De rechter oordeelde in deze gevallen van niet. In de zaak met het plastic tasje wogen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer zwaar mee. Desbetreffende werknemer was op leeftijd en zat op dat moment in de schuldsanering en door het ontslag zou hij opnieuw in financiële problemen komen. In de tweede zaak ontbrak de intentie om te frauderen en was de werknemer er zich niet van bewust dat zij in strijd handelde met de regels. Het beleid op dit onderwerp was niet duidelijk kenbaar gemaakt aan de werknemer(s).

Hoe zit het dan met het bijschrijven van spaarpunten van klanten op je eigen account?  

Het verzoek

In de zaak van de rechtbank Midden-Nederland van 23 maart 2022 heeft een werknemer van de McDonalds Veenendaal (met toestemming van de klant) spaarpunten van klanten op zijn eigen account bijgeschreven. De werknemer verzoekt de kantonrechter om het ontslag op staande voet te vernietigen. De werknemer vindt dat er geen dringende reden is omdat er geen sprake is van fraude en omdat zijn werkgever geen schade heeft geleden. Volgens de werknemer was hem niet kenbaar gemaakt dat elke overtreding, hoe klein ook, tot een ontslag op staande voet zou leiden.

De beoordeling

De kantonrechter vindt dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven. De werknemer had moeten weten dat het bijschrijven van spaarpunten van klanten op je eigen account niet is toegestaan. Ook niet als dit gebeurde met instemming van de klant, aldus de kantonrechter. Op verschillende plekken in het restaurant (crewroom, werkplek werknemer) hingen instructieposters over de spaaractie. Op deze posters stond ook dat het strafbaar is om punten van klanten toe te eigenen en werd er benadrukt dat dit vergrijp diefstal is, waarop passende consequenties volgen. Daarnaast is over de voorwaarden van de spaaractie gecommuniceerd via McTalk, een app voor de werknemers. Ten slotte is de werknemer bij het aanmaken van zijn spaaraccount akkoord gegaan met de algemene voorwaarden, waaruit volgt dat bij niet-naleving van deze regels ontslag op staande voet geldt. De werkgever voert een ‘zerotolerancebeleid’: geen enkele overtreding van een specifieke regel wordt toegestaan.

Volgens de kantonrechter heeft deze werkgever voldoende duidelijk kenbaar gemaakt dat de werknemer frauduleus heeft gehandeld. Ook als de werknemer geen weet had van deze regels, had het hem op grond van de huisregels duidelijk moeten zijn geweest. De gedraging levert namelijk een mogelijke benadeling op voor de werkgever, omdat de spaarpunten kunnen worden ingewisseld voor gratis producten die een geldelijke waarde vertegenwoordigen. De persoonlijke omstandigheden van de werknemer staan het ontslag op staande voet ook niet in de weg.

Conclusie

Ook bagateldelicten zijn vergrijpen die kunnen leiden tot ontslag op staande voet. Dit hangt wel af van verschillende factoren. Ten eerste zal het beleid, bijvoorbeeld een zerotolerancebeleid, van de werkgever een rol spelen. Dit beleid (en de consequentie) dient eenduidig te zijn vastgelegd en duidelijk kenbaar te zijn. Daarnaast zijn de persoonlijke omstandigheden van de werknemer een belangrijke factor. Kortom:  hoe onschuldig een vergrijp op de werkvloer in eerste instantie misschien lijkt, de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Maxime Wijnschenk via wijnschenk@rensenadvocaten.nl of bel 085-0499535.

 
Mr. M.W. (Maxime)
Wijnschenk – Juridisch medewerker
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
wijnschenk@rensenadvocaten.nl
Meer over Maxime