Blog

Indexering alimentatie [Familierecht] [Mediation] [Echtscheiding]

Indexering alimentatie [Familierecht] [Mediation] [Echtscheiding]

08-11-2019

Jaarlijks wordt alimentatie geïndexeerd op grond van de wet, artikel 1:402a BW. In deze blog worden enkele vragen over het indexeren van alimentatie besproken.

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Indexering alimentatie

Per 1 januari 2020 geldt een nieuw indexeringspercentage van de alimentatie. Per 1 januari 2020 is het percentage 2,5 procent. Deze stijging hangt samen met het wijzigen van de cao-lonen in Nederland. In deze blog worden een paar vragen over het indexeren van alimentatie besproken.

Is indexering verplicht?

Ja, het is wettelijk verplicht. De verhoging volgt uit artikel 1:402a van het Burgerlijk Wetboek (BW). Daarin staat dat alimentatie jaarlijks van rechtswege wordt gewijzigd. Van rechtswege wil zeggen dat de alimentatieplichtige uit eigener beweging de bijdrage met het geldende indexeringspercentage moet verhogen. De alimentatiegerechtigde hoeft daar dus niet om te vragen.

Kun je indexering uitsluiten?

Ja, de wijziging van rechtswege van de alimentatie kan bij rechterlijke uitspraak of overeenkomst geheel of voor een bepaalde tijdsduur worden uitgesloten. Als er in de uitspraak of overeenkomst niets over indexering staat vermeld dan geldt het wettelijke uitgangspunt dat er jaarlijks wordt geïndexeerd.

Wie bepaalt de hoogte van de stijging en hoe weet ik om welk percentage het gaat?

De verhoging wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en gepubliceerd in de Staatscourant.

Wat als er niet wordt geïndexeerd?

Als er niet wordt geïndexeerd, ontstaat er jaarlijks een steeds groter wordende achterstand. Het is namelijk indexatie op indexatie. Als in 2009 een alimentatiebedrag van € 1.000,00 is vastgesteld dan bedraagt de alimentatie per 1 januari 2020 € 1.187,07. Stel dat er 10 jaar lang niet is geïndexeerd dan loopt de achterstand per maand op met € 187,07.

De verjaringstermijn is vijf jaar. Als er dus langer dan vijf jaar niet is geïndexeerd en niet is betaald, kan er niet meer worden geïnd.

Hebt u nog meer vragen over (het indexeren van) alimentatie? De advocaat op het gebied van het familierecht kan u over dit onderwerp adviseren. Rensen Advocaten helpt vaak mensen in de regio Alkmaar met vragen over alimentatie. Iedere advocaat is gespecialiseerd op een bepaald rechtsgebied. 

 

 
Mr. P.G. (Paul)
Wemmers
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
wemmers@rensenadvocaten.nl
Meer over Paul