Blog

De faillissementsaanvraag, een goed incassomiddel ! [ incasso van vorderingen]

De faillissementsaanvraag, een goed incassomiddel! [ incasso van vorderingen]

30-11-2018

Krijg je maar geen contact met je debiteur? Het aanvragen van het faillissement van een debiteur werkt als een paardenmiddel.

Deel dit artikel

Naar het overzicht

 

 

De faillissementsaanvraag, een goed incassomiddel ! [ incasso van vorderingen]
Hoe incasseer je een vordering? Met een paardenmiddel: vraag het faillissement aan! Uiteraard doe je dit niet meteen, maar doe dit als aanmaningen en telefonisch contact niet meer leiden tot resultaat. Mijn advies is voorts: ga nog eens bij de debiteur langs en confronteer hem met de openstaande post. Helpt dit niet: vraag het faillissement aan!
 
De faillissementsaanvraag, goedkoper
Uiteraard kun je met je advocaat overwegen om eerst beslag te leggen, maar dan moet vervolgens ook een procedure worden gestart. Dit duurt lang en is vaak kostbaar. Als je een heldere vordering hebt, dan is het aanvragen van het faillissement een veel goedkoper alternatief.
 
De faillissementsaanvraag, hoe gaat het in zijn werk?
Je hebt wel een advocaat nodig, maar het opstellen van een faillissementsaanvraag is relatief eenvoudig. Soms volstaat een paar A4’tjes. Ik stuur de concept aanvraag altijd eerst naar de debiteur als laatste waarschuwing. Betaalt hij dan nog niet of valt er niets te regelen, dan gaat de aanvraag met de relevante onderbouwing naar de rechtbank. De debiteur ontvangt van de rechtbank een oproep, doorgaans om binnen drie weken te verschijnen.
 
De faillissementsaanvraag, op zitting
Waar vind je dat? Binnen drie weken een zitting. Het effect hiervan is doorgaans dat de debiteur snel contact met je opneemt. Jouw vordering komt bij de debiteur weer boven op de stapel te liggen. Dat leidt er vaak toe dat er snel wordt betaald of dat een goede regeling wordt getroffen om van de aankomende faillissementszitting af te zijn.
 
Faillissementsaanvraag, aanhouden
Ook al is er een datum voor de zitting bepaald, de aanvrager (jij dus) kan de behandeling van de faillissementsaanvraag gedurende twee maanden enkele malen laten aanhouden. Zo kun je druk houden op de debiteur en met name op de nakoming van de regeling.
 
Faillissementsaanvraag, high impact
Debiteuren willen doorgaans niet failliet. Dat is ook niet de bedoeling. Soms heeft de faillissementsaanvraag geen effect. De debiteur reageert niet en verschijnt ook niet op de zitting. In dat geval is de keuze aan jou. Of je trekt de aanvraag in en hoopt op beter weer, of je zet de faillissementsaanvraag door. Dat laatste leidt van de een op andere dag tot het faillissement van de debiteur. Dan is het over en uit.
 
Faillissementsaanvraag, tricky
Voor ondernemers tegen wie een faillissementsaanvraag wordt ingediend zeg ik: “Let op, word wakker!” Sommige ondernemers denken dat ze zelf wel even naar de zitting kunnen en de rechter kunnen uitleggen waarom er niet wordt betaald en wat er verder aan de hand is. Dit is buitengewoon riskant. Wordt er geen adequaat verweer gevoerd en zet de aanvrager de faillissementsaanvraag door, dan ben je dus zomaar failliet. Ook de niet betalende debiteur moet de faillissementsaanvraag als incassomiddel niet onderschatten!  

 

 

 
Mr. M.A. (Marc)
Le Belle
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
LeBelle@rensenadvocaten.nl
Meer over Marc