Blog

Een dak repareer je als de zon schijnt!

Een dak repareer je als de zon schijnt!

23-11-2017

En dus niet als het regent, want dan ben je te laat. Zo is het ook met de juridische structuur van een onderneming. Nu het goed gaat met de economie en de onderneming op volle toeren draait is het tijd om met een helicopterview naar je onderneming te kijken en maatregelen te treffen. Eventuele kosten voor aanpassingen in de structuur kun je in deze economisch goede tijden ook makkelijker dragen. Maar waar hebben we het dan over?

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Eenmanszaak of bv?

De keuze voor een rechtsvorm wordt veelal fiscaal ingegeven, maar als je risicovolle activiteiten verricht, lever je de fiscale van de eenmanszaak graag in voor de veiligheid van de bv. Als het dan mis gaat, worden je bezittingen immers niet door de bank of een curator verkocht. Naar mate de onderneming groeit nemen risico’s vaak toe en wordt de bv dus aanlokkelijker.

Eén bv is geen bv!

Deze stelling hoor je bij tijd en wijlen voorbij komen. Afhankelijk van de omvang van je onderneming en de soms verschillende activiteiten die worden verricht, is het opzetten van een bv-structuur met meerdere bv’s inderdaad aan te bevelen. Door een structuur op te zetten kun je de risico’s van het ondernemen alloceren in één bv  terwijl het vermogen in een andere bv wordt opgebouwd. Wanneer het in de toekomst iets minder goed mocht gaan, staat dan het opgebouwde vermogen niet direct op het spel. De meest gebruikte splitsing van vermogen en exploitatie is het opzetten van een separate vastgoed-bv. Echter, moet ook gedacht worden aan het afzonderen van intellectuele eigendomsrechten (zoals de merk- en handelsnaam, de domeinnaam, de website, het telefoonnummer en eventuele octrooien) in een andere bv dan die waarin de onderneming wordt gedreven. Als je deze activa wilt overdragen aan een andere (zuster)bv moet daarvoor betaald worden en dat gaat makkelijker als er geld beschikbaar is dan vijf voor twaalf.

Aandeelhoudersovereenkomsten

Wanneer een bv wordt gestart met een compagnon dan gebeurt dat vaak in een 50/50 aandelenverhouding. Zolang het goed gaat en je het met elkaar eens blijft over de te varen koers gaat het doorgaans goed. Maar wat als je van mening verschilt over het te voeren beleid? Of wat als je medeaandeelhouder failliet gaat, ziek wordt of komt te overlijden? Hoe moet dan met zijn aandelen omgegaan worden en op welke wijze wordt de waarde van de aandelen bepaald? Juist op het moment dat het goed gaat, moet je dit soort zaken vastleggen om gedoe te voorkomen als de situaties zich daadwerkelijk voordoen. Beschouw het als een soort huwelijkse voorwaarden. Die kom je ook niet overeen nadat één van de echtelieden aangeeft dat hij/zij wil scheiden.

Algemene voorwaarden

Die kopieer je toch van je concurrent, horen we veel. Nee, want die heeft zijn bedrijf anders georganiseerd en werkt wellicht ook voor een andere doelgroep. Algemene voorwaarden zijn maatwerk. Ze moeten overeenkomen met de werkprocessen van een onderneming. De algemene voorwaarden komen doorgaans van stal wanneer de commerciële relatie voorbij is of wanneer er een vervelende discussie over service plaatsvindt. Dan wil je dat je rechtspositie sterkt is als het er op aankomt. Zo kun je ze ook op commerciële wijze inzetten: door iets weg te geven vanuit je sterke rechtspositie in plaats van iets te claimen vanuit een slechte rechtspositie.

Bedrijf ‘overname klaar maken’

Wanneer het pensioen in zicht komt of de markt zich zodanig ontwikkelt dat het verkopen van de onderneming aanlokkelijk is, dan is het verstandig daar vroegtijdig op te anticiperen. Wanneer een onderneming vol vermogen zit, moet daarvoor bij een overname betaald worden. Hoe meer er betaald moet worden, hoe meer partijen afhankelijk worden van financiers. Het splitsen van vermogen en exploitatie (zoals hiervoor reeds genoemd) maakt het voor een eventuele koper van een onderneming dus makkelijker om de exploitatie van u te kopen. Ook doet u er goed aan om uw eigen verplichtingen jegens uw bank vroegtijdig in beeld te hebben en op voorhand afspraken te maken met uw bank over de wijze waarop u de koopsom zult aanwenden (inlossen of niet en zo ja tegen welke voorwaarden).

Kortom, geniet van de zon tijdens deze economische hoogtijdagen maar gebruik hem ook om de gaten in uw dak goed in beeld te krijgen en repareer die nu!

Allard Hanrath is advocaat/partner bij Rensen advocaten te Alkmaar (www.rensenadvocaten.nl). Hij is gespecialiseerd in vastgoed- en ondernemingsrecht. 

 
Mr. A.C.J. (Allard)
Hanrath
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
hanrath@rensenadvocaten.nl
Meer over Allard