Blog

Doorstart na faillissement [ondernemingsrecht] [faillissementsrecht]

Doorstart na faillissement [ondernemingsrecht] [faillissementsrecht]

11-11-2016

Als curator krijg ik, als ik net benoemd ben in een nieuw faillissement, regelmatig journalisten aan de telefoon. Eén van de eerste vragen is dan: “En, komt er een doorstart?”

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Doorstart na faillissement [ondernemingsrecht] [faillissementsrecht]

Inleiding

Vaak is het in de begindagen van een faillissement nog te vroeg om uitspraken over een doorstart te doen. Maar de aandacht heeft het fenomeen “doorstart” zeker. Ook die van curatoren. Geen doorstart betekent immers liquidatie. Kapitaalvernietiging dus. De activa gaan naar een faillissementsveiling of er komt een opkoper en dat is het dan. Er wordt weinig waarde gerealiseerd.  

Waarom een doorstart?

Het voordeel van een doorstart is doorgaans het realiseren van een hogere waarde. Dit komt de boedel en dus de gezamenlijke schuldeisers ten goede. Een voordeel voor de doorstartende partij is dat de oude schulden in het faillissement achterblijven. En dit geldt ook voor de eventueel overtollige werknemers. De doorstarter kan vervolgens met veel minder exploitatielasten beginnen, “lean and mean” zeg maar.  

Schaduwzijde doorstart na faillissement

Er is zeker ook een schaduwzijde. Schuldeisers blijven met lege handen achter, maar de doorstarter begint gewoon opnieuw.  Ook  wil men doorgaans alleen de beste en productiefste werknemers overnemen. Een ander negatief punt is dat de nieuwe onderneming een voorsprong krijgt op oudere, “zwaardere” concurrenten. Immers kan hij goedkoper produceren, want er zijn minder kosten. Dit is in zekere zin concurrentievervalsing en dat heeft mogelijk een negatief effect op het rendement van andere bedrijven. Die kunnen daardoor juist uit de markt gestoten worden.  

Conclusie

Een doorstart is omstreden, maar vaak de beste oplossing. In ieder geval blijven er nog werknemers aan de gang en wordt er voor de boedel nog een reële opbrengst gegenereerd. Dit is beter dan volledige liquidatie.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of wilt u meer weten over dit onderwerp, dan neem dan contact op met één van onze specialisten op het gebied van ondernemingsrecht

 
Mr. M.A. (Marc)
Le Belle
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
LeBelle@rensenadvocaten.nl
Meer over Marc