Blog

Ondernemers opgelet: Personeel aannemen? Win advies in!

Ondernemers opgelet: Personeel aannemen? Win advies in!

16-11-2015

Op 19 november a.s. organiseert Rensen advocaten in samenwerking met Remco Steijlen van GeldXpert en Ron Weel van Cijfermeester Alkmaar een seminar voor de startende ondernemer van 19.00 uur tot 20.30 uur bij Bergerac te Bergen (NH)). De sectie arbeidsrecht van Rensen Advocaten zal een model arbeidsovereenkomst uitdelen dat u bij het aannemen van personeel kunt gebruiken. Er staat op wat mogelijk is en waar u op moet letten.

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Het is mooi als het zo goed gaat met uw onderneming dat u personeel gaat aannemen! Investeer dan ook in een goed advies. Niet alle informatie op internet is bruikbaar of actueel. 

Stel u downloadt een model arbeidsovereenkomst waar in staat dat de proeftijd 2 maanden is. Dan lijkt dat misschien bruikbaar. U hebt immers ook op internet gelezen dat u binnen de proeftijd zonder ontslagvergunning iemand kunt ontslaan. U verandert vervolgens die overeenkomst van een vast contract naar een jaarcontract, want u hebt maar een jaar iemand nodig. Binnen 2 weken blijkt uw nieuwe werknemer helemaal geen goede timmerman (of administrateur of verkoper) te zijn. U zegt op binnen de proeftijd. Uw werknemer gaat naar het UWV voor een uitkering. Daar vertellen ze hem dat die proeftijd niet geldig is. Bij een jaarcontract mag een proeftijd van 1 maand worden afgesproken. Een te lange proeftijd is nietig. Deze werknemer hebt u dus 1 jaar in dienst genomen zonder proeftijd. Die opzegging is niet geldig.

Maar u hebt wel in het contact opgenomen dat u tussentijds kunt opzeggen. Daar hebt u alleen voor de duidelijkheid bij gezet dat u dat doet als er sprake is van verwijtbaar gedrag. Maar als verwijtbaar gedrag een dringende reden is, kunt u altijd tussentijds opzeggen! U kunt dan, afhankelijk van de omstandigheden op dat moment, op staande voet ontslaan. Maar het feit dat iemand niet voldoet aan uw verwachtingen is geen dringende reden. En doordat u deze tussentijdse opzegging beperkt hebt tot verwijtbaar gedrag, hebt u uw eigen mogelijkheden beperkt. Want als u dan toch om ontbinding verzoekt via de rechter, kan de rechter, omdat er volgens het contract (verder) niet tussentijds kan worden opgezegd,  nog een vergoeding opleggen die gelijk is aan de termijn die de arbeidsovereenkomst nog zou hebben geduurd.

Het bovenstaande voorbeeld lijkt op een zaak van mij van een aantal jaar geleden.

Uw risico is nu nog groter want de wet is veranderd. Als u nog een model van vorig jaar downloadt waarin staat dat u bij een half jaar contract een proeftijd van een maand afspreekt, slaat u de plank mis. Bij een half jaarcontract mag u helemaal geen proeftijd meer afspreken! Dit is een recent voorbeeld uit mijn praktijk.

En een derde jaarcontract? Mag dat nog? Nee, dat mag niet meer (tenzij er nog een afwijkende cao geldt). Ga dus niet af op oude berichten waar instaat dat u nog 3 keer een jaarcontract mag afsluiten! Of na iemand 2 jaar inlenen via een uitzendbureau en die zelfde persoon zelf 2 jaar contracten geven? Ook dat is vast. Het was al zo dat uitzendovereenkomsten meetellen in de keten van arbeidsovereenkomsten.

Tijdens het seminar delen we een model arbeidsovereenkomst uit waar mogelijkheden en waarschuwingen op staan. En bedenk als u een vraag hebt: beter be safe than sorry!

Voor deze bijeenkomst kunt u zich opgeven bij Remco Steijlen via alkmaarcentrum@geldexpert.nl.

 
Mr. B. M. (Beatrijs)
Dijkstra
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
Dijkstra@rensenadvocaten.nl
Meer over Beatrijs