Blog

Het recht om vergeten te worden?

Het recht om vergeten te worden?

23-02-2015

Google is de bekendste zoekmachine op het internet. Een reis, restaurant of persoon zoeken? ‘Even googelen’ is een veel gehoorde uitspraak. Door de toegankelijkheid van internet met zoekmachines als Google ligt alle informatie op straat. Vroeger las je een artikel in de krant, waarna de krant vervolgens in de kattenbak belandde. Zo’n artikel blijft nu jarenlang op internet rondzwerven. En dat kan voor een behoorlijke inbreuk op iemands privacy zorgen.

Deel dit artikel

Naar het overzicht

Het recht om vergeten te worden?

Google is de bekendste zoekmachine op het internet. Een reis, restaurant of persoon zoeken? ‘Even googelen’ is een veel gehoorde uitspraak.

Door de toegankelijkheid van internet met zoekmachines als Google ligt alle informatie op straat. Vroeger las je een artikel in de krant, waarna de krant vervolgens in de kattenbak belandde. Zo’n artikel blijft nu jarenlang op internet rondzwerven. En dat kan voor een behoorlijke inbreuk op iemands privacy zorgen.

Onlangs heeft de rechtbank Amsterdam zich in kort geding moeten buigen over een kwestie waarin een zakenman uit het Gooi Google inc. voor de rechter had gedaagd. Er waren verschillende artikelen geschreven over een privé geschil dat hij had met een aannemer. De zakenman kwam er niet goed vanaf. Verschillende media hadden de artikelen (in aangepaste bewoordingen) weer overgenomen waardoor bij het typen van de naam van de zakenman in Google direct verschillende links (URL’s) van websites naar boven kwamen. De zakenman en zijn gezin leden onder deze negatieve publiciteit, ook nadat het geschil met de aannemer al voorbij was.

De zakenman verzocht Google de links naar de artikelen en alle zoekresultaten die daar naar verwijzen te verwijderen. Hij wilde vergeten worden. Google weigerde dit. Google vond de informatie over de zakenman relevant en van algemeen belang. Bovendien was het nog niet verouderd.

De rechtbank stelde voorop dat zoekmachines als Google een belangrijke maatschappelijke functie hebben. Beperkingen moeten dan ook met terughoudendheid worden opgelegd. Er komen in dit geval twee grondrechten in strijd met elkaar: het recht op privacy van de zakenman en het recht op informatievrijheid van Google inc. De afweging van deze belangen viel voor de zakenman nadelig uit. De rechtbank kon zich voorstellen dat de zakenman het onprettig vond steeds door kennissen of zakelijke contacten geconfronteerd te worden met de artikelen. Dit woog echter niet op tegen het recht van informatievrijheid van Google.

 

Deze blog is op 20 februari 2015 gepubliceerd in de Wieringer Courant / Wieringermeerbode

 
Mr. M.J. (Maartje)
Dekker
+31 (0)72 515 55 44
+31 (0)72 515 54 93
Dekker@rensenadvocaten.nl
Meer over Maartje